• Facebook
  • Instagram

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ;| PSY.THINKING

 Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;



Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και το σημαντικότερο σύστημα μέσα στο οποίο ένα παιδί αναπτύσσεται, μαθαίνει, πράττει και διαμορφώνεται ως προσωπικότητα. Οι γονείς αποτελούν ένα ισχυρό πρότυπο για το παιδί. Τα μηνύματα που μεταδίδουν σε αυτό, έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αυτά επηρεάζουν άμεσα την συμπεριφορά του παιδιού. 

Όπως καταλαβαίνουμε, ο ρόλος του γονέα είναι τόσο πολύτιμος αλλά και δύσκολος συνάμα. Δεν γεννιέται όμως κανείς έτοιμος γονέας. Ούτε υπάρχει ένα βιβλίο με οδηγίες, που αν τις εφαρμόσουμε θα λάβουμε τον τίτλο του τέλειου γονέα. Και ούτε άλλωστε το θέλουμε αυτό. Είμαστε άνθρωποι με αδύναμες αλλά και δυνατές πλευρές, και αυτό, είναι κάτι που δεν χρειάζεται να το αποκρύπτουμε από τα παιδιά μας. 

Στο ταξίδι της γονεϊκότητας λοιπόν, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανακύψουν προβληματισμοί, δυσκολίες και ανησυχίες για ζητήματα που αφορούν είτε το παιδί, είτε την δική μας στάση και συμπεριφορά απέναντι στο παιδί μας. Κάποιες φορές καταφέρνουμε και επιλύουμε μόνοι μας τα θέματα αυτά, ενώ κάποιες άλλες φορές δυσκολευόμαστε λίγο παραπάνω και νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με κάποιον επαγγελματία. 

Η συμβουλευτική γονέων αφορά την διαδικασία εκείνη, κατά την οποία, μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού, δίνεται ο χώρος και ο χρόνος να επικοινωνηθούν τα ζητήματα που μας δυσκολεύουν. Ως σκοπό έχει την αμέριστη στήριξη και ενδυνάμωση των γονέων, παρέχοντας τους χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία, τα οποία μπορούν οι γονείς να ενσωματώσουν στο δικό τους στυλ ανατροφής. Η βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, και η οριοθέτηση αποτελούν κάποια από τα πιο συχνά θέματα που αναδύονται μέσα στις συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων. 

Η συμβουλευτική γονέων αφορά γονείς παιδιών όλων των ηλικιών αλλά και μελλοντικούς γονείς που επιθυμούν να μοιραστούν προβληματισμούς και ανησυχίες. Τι μπορεί να απασχολεί τους γονείς; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς κάθε οικογένεια έχει την δική της δομή με τις δικές τις ανάγκες και δυσκολίες. Ωστόσο παρακάτω παρουσιάζονται πιθανά ζητήματα που ενδεχομένως να απασχολήσουν κάποια στιγμή τα μέλη της οικογένειας.

Συμπεριφορικές δυσκολίες

Μαθησιακές δυσκολίες

Αναπτυξιακές δυσκολίες

Συναισθηματικές δυσκολίες

Δυσκολίες στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση

Οριοθέτηση

Μεταβάσεις (διαζύγιο, πένθος, ερχομός  μωρού)

Προβλήματα στο επίπεδο της οικογένειας

Γιατί να απευθυνθούμε σε ειδικό αφού μπορούμε να ενημερωθούμε από το διαδίκτυο και τα βιβλία;

Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες στο ευρύ κοινό που αφορούν τον ρόλο των γονέων. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ιδίως στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι πάντα αξιόπιστες αυτές, και για αυτό χρειάζεται προσοχή στις πηγές που επιλέγουμε για ενημέρωση. Επίσης, η ενημέρωση μας μέσα από βιβλία και επιστημονικά άρθρα είναι πολύτιμη και σαφώς αποτελούν ένα λιθαράκι για την προσωπική βελτίωση μας, ωστόσο δεν μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε όλους μας. Η διαδικασία της συμβουλευτικής ασχολείται με τους γονείς εξατομικευμένα δουλεύοντας πάνω στις συγκεκριμένες δυσκολίες που φέρνουν, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλες πληροφορίες που αφορούν το σύστημα της οικογένειας, οι οποίες είναι εξίσου πολύτιμες και μέρος της «λύσης».

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συνεργασία ψυχολόγου και γονέων αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της διαδικασίας για να φέρει αυτή γόνιμα αποτελέσματα. Ο ψυχολόγος στέκεται πλάι στους γονείς με έναν υποστηρικτικό ρόλο, όχι καθοδηγητικό, αφουγκραζόμενος κάθε φορά τις ανάγκες τους. Με ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, χωρίς επικριτική διάθεση, συμβάλλει στην διαμόρφωση της καλύτερης εκδοχής του κάθε γονέα.

Διαμαντοπούλου Κατερίνα 
Ψυχολόγος- εκπ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Inspirational Quote

"Ο άνθρωπος δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι το πρόβλημα και ο άνθρωπος είναι ο άνθρωπος" M.White


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

*Συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας, συναινείτε να επικοινωνήσω μαζί σας


Περιοχη

Πάτρα

Τηλεφωνο Επικοινωνιας

6981067760

Email

caterinadiamantopoulou@gmail.com